Pages

Minggu, 07 Agustus 2011

ISTIMEWANYA WANITA DALAM ISLAM

Kaum feminis bilang susahnya jadi wanita ISLAM.
lihat saja peraturan dibawah ini:
1.Wanita auratnya lebih susah dijaga dibanding lelaki.
2.Wanita perlu meminta izin dari suaminya apabila mau keluar rumah tetapi tidak sebaliknya.
3.Wanita saksinya kurang berbanding lelaki.
4.Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki.
5.Wanita perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak.
6.Wanita wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat kepada istrinya.
7.Talak terletak ditangan suami bukan istri.
8.Wanita kurang dalam beribadah karena masalah haid dan nigfas yang tak ada pada lelaki.
makanya mereka ga capek-capeknya berpromosi untuk "MEMERDEKAKAN WANITA ISLAM"
Pernahkah kita lihat sebaliknya (kenyataannya)?
Benda yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan ditempat teraman dan terbaik.Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar terserak bukan? Itulah bandingan dengan seorang wanita.Wanita perlu taat kepada suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3x lebih utama dari bapaknya.Bukankah ibu adalah seorang wanita? Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik pribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya,manakala lelaki menerima pusaka perlu menggunakan hartanya untuk istri dan anak-anaknya.Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak,tetapi setiap saat dia di doakan oleh segala makhluk,malaikat dan seluruh makhluk Allah dimuka bumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid.Di akhirat kelak,seorang lelaki akan dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita ini: istrinya,ibunya,anak perempuannya dan saudara perempuannya. Manakalah seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 orang lelaki ini:suaminya,ayahnya,anak lelakinya dan saudara lelakinya.

Seorang wanita boleh memasuki pintu surga melalui mana-mana pintu surga yang disukainya cukup dengan 4 syarat saja: sembayang 5 waktu,puasa dibulan ramadhan,taat suaminya dan menjaga kehormatannya.
Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat suamnya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada Allah akan turut menerima pahala seperti pahala orang pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.
Masya Allah...demikian sayangnya Allah pada wanita...kan...

Tidak ada komentar:

Posting Komentar